2010-08-11

VAŽIUOJAME Į KUOSĖNUS

.


Plentu nuo Kupiškio atvykome į kelių sankryžą, kuri sako į dešinę suksi Naivių gyvenvietėn pateksi, į kairę pasukęs už 2 km Kuosėnuose atsidursi.
Sukame į kairę, pravažiuojame tris Naivių sodybas: Mažylių, Tviskų, Gildučių, kurias matote nuotraukose priartėjame prie Kuosėnų.








Štai ir geležinkelis Šiauliai - Daugpilis, skiriantis Naivius nuo Kuosėnų. Pervažiavę jį , mes jau Kuosėnuose. Pirmoji Kuosėnų sodyba Žilių - Šmonių, išlaikiusi visą ūkininko sodybos sudėtį.
Pasukę keliuku pro Kuosėnų kapelius, važiuojame pro Jurgelionių - Aižinų sodybą dešinėje pusėje ir Dirdos - Bidlauskų, didelę gražią sodybvietę.



Fotografuojamės senelio ir prosenelio miško fone. Miškas turi Kuosėnų vardą, o už jo buvęs durpynas Naivių durpynu vadinasi.
Kuosėnų miško vakarinis pakraštys, kuriame bręsta pušys, auga įvairūs lapuočiai. Į pamiškės pasėlius mėgsta užsukti šernai, o rudenį ir pavasarį pailsėti užsuka iš šiaurės skrendančios gervės. Joms labai patinka žiemkenčių želmenys.
Justukas tėčiu  



Kaip ir visur Lietuvoje, čia, melioracijos grioviuose įsikūrė bebrai, tvenkia griovius, gadina laukų melioracijos įrengimus, o medžioti jų nieks nebenori - mėsos mažai, kailiukas nepaklausus.
                                  Justukas su mama Kuosėnų kapinaitėse





O koks gražus Kuosėnų dangus, kaip iš meno korifejų paveikslų. Ar jis visuomet toks ?



Tolumoje, horizonte "Mirobelio giralą". Ten baltu tašku galima įžiūrėti Povilo Purono sodybą. Atkaklusis Povilas po Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo, grįžo į gimtąjį kaimą, pasistatė namą ir kitus trobesius ir jau antrą dešimtmetį gyvena. Nors jam jau gerokai virš 80 metų, važinėja motociklu, apsigynimui turi parabelį, nes artimiausi kaimynai gyvena už kilometro, jų greit neprisišauksi.


Melioracijos grioviai tankiai prižėlę žolės. nėra kam juos nušienauti, bebrai tai daryti nemoka, jiems duok karklų, žilvičių, jiems net alksniai nepatinka.

Toliau kelio nebėra. Kairėje plyti buvusieji Kosto Gudelio laukai, dešinėje Petro Purėno valakas. Kadaise šis keliukas vedė į Jurėniškį, Vėželius, Kreipšius ir Skapiškį. Šis keliukas išnyko pravedus žvyruotą vieškelį per Kuosėnus, Topolį, Biliūnus į Skapiškį.



Čia, mes jau atvykome į Kuosėnų kaimo "ulyčią". Viršuje matote buvusios Kuosėnų pradžios mokyklos pastatą. Apie jau yra rašytą šios svetainės puslapiuose.


Gražūs kuosėniečių kiemai, išvaizdžios sodybvietės.






Rytų skirstomieji užtikrina normalų elektros tiekimą Kuosėnams !

Teks dar grįžti į Kuosėnus, mažai nuotraukų iš antrosios kaimo dalies. Ar ne taip ???

Komentarų nėra: