2008-10-20

Mirabelio dvaro žemė


2008.03.05 VL žurnalistė Vida Tavorienė
Dėl Mirabelio dvaro žemių – širdgėla jų neatgavusiai paveldėtojai
.
Žemėtvarkininkams skelbiant apie žemės reformos pabaigą, ne vieno šalies gyventojo širdį drasko nuoskaudos dėl žemės grąžinimo klaidų. Tokius jausmus išgyvena ir iš Kupiškio rajono kilusi Genė Veronika Jasiūnaitė - ji taip ir neatgavo paveldėtų Mirabelio dvaro žemių.
...
„Mano paveldėta žeme 16 metų naudojasi kiti, dėl to kaltų nėra, o visa atsakomybė už architektūros paminklo statusą turintį pastatą tenka man“, - su žemės reformos grimasomis susidūrė iš Kupiškio kilusi Genė Veronika Jasiūnaitė.

Jau praėjo šešiolika metų, kai Mirabelio dvaro (Kupiškio r.) žemės atiduotos kitiems asmenis, tačiau jų paveldėtoja G.V.Jasiūnaitė negali susitaikyti su mintimi, kad jai brangiose vietose šeimininkauja kiti.Iš buvusio dvaro telikęs akmeninis svirnas stovi nerestauruojamas ir nenaudojamas. Nors šis svirnas, kuriam suteiktas architektūrinio paminklo statusas, grąžintas G.V.Jasiūnaitei, moteris tvirtino negalinti pasirūpinti jo restauravimu, nes tam reikalingos didžiulės investicijos. Valstybė lėšų neskiria, o Mirabelio dvaro žemės (per 32 ha) neatgavusi G.V.Jasiūnaitė, jau sulaukusi garbaus amžiaus, savo lėšų neturi.
.......
Daugiau nei metus prašymą „konservavo“ Kai šalyje prasidėjo žemės grąžinimo procesas, paveldėto turto dokumentus turinti G.V.Jasiūnaitė neabejojo, kad žemę atgaus be didesnio vargo. Tačiau klydo. Jai buvo paaiškinta, kad dukterėčiai žemė nepriklauso, ir pasiūlyta kreiptis į teismą, kad būtų nustatytas juridinis faktas dėl įvaikinimo, kitaip tariant, G.V.Jasiūnaitė būtų pripažinta teisėta paveldėtoja. Moteris taip ir pasielgė. Tačiau kai liudytojų dėka teismas priėmė teigiamą sprendimą, paaiškėjo, kad jos žemė jau atiduota kitiems.
.......
Žemės tvarkymo departamento Kupiškio rajono žemėtvarkos skyriaus vedėja Marija Bidlauskienė VL tvirtino, jog grąžinti G.V.Jasiūnaitei Mirabelio dvaro žemę žemėtvarkininkai negalėjo dėl to, kad ......
.......sugrąžintas išlikęs akmeninis svirnas. „Esu labai dėkinga kupiškėnui Petrui Anusevičiui, kuris iš vidaus sutvarkė langines, Eugenijai Bočiulienei, kuri su sūnumis sutiko suremontuoti architektūrinio paminklo stogą. Iš seniūnijos, deja, pagalbos nesulaukiau. Seniūnas mano prašymą persiuntė paminklosaugininkams, kurie paaiškino, jog pastatui restauruoti reikia daug lėšų. Tokia skaudi realybė: mano paveldėta žeme 16 metų naudojasi kiti, dėl to kaltų nėra, o visa atsakomybė už architektūros paminklo statusą turintį pastatą tenka man“, - neslėpė apmaudo moteris.
Visą straipsnį skaitykite :
www.valstietis.lt/Archyvas/Priedu-archyvas/2008-metai-Kovas/Del-Mirabelio-dvaro-zemiu-sirdgela-ju-neatgavusiai-paveldetojai

Komentarų nėra: